Julehummer

image

Min far som gikk ut av tiden for kort tid tilbake var en meget habil hummerfisker. Det han ikke visste om hummerfiske var ikke verdt å vite.  Heldigvis har både min mann og min svoger gått i lære noen år sammen med pappa, så det finnes håp om julehummer også til neste år. Nå skal ikke jeg selge skinnet før bjørnen er skutt, men «the pressure is on» gutter.

I år måtte vi koke hummeren uten eksperthjelp, men vi skred til verket med godt mot. Først måtte hummeren hentes opp av samleteinen og det i seg selv skulle ikke være noe problem, eller? Samleteinen til pappa lå jo slett ikke fortøyd til kaien, da kunne jo enhver «tjuvradd» komme å forsyne seg av den hardt tilkjempede hummeren hans. Nei det var båt som måtte til for å nå hummerene. Ikke et problem for mange sikkert, men når du har en lillebror som blir sjøsyk av å se oppi en lett kokende gryte, da vet du at dette kan by på utfordringer.

Hummeren kom nå til slutt på land uten alt for mye besværligheter. Det mest iøyenfallende var vel at lillebror hadde fått et lett grønnskjær i huden som var heller lite kledelig. Men nå skulle hummeren til pers, i «gryta hennar mor» full stim på kjelen ute i garasjen. Hummeren som  ikke var av den lett lurte sorten, hadde ikke tenkt seg oppi gryta av egen fri vilje. Vi lokket og lurte, men til ingen nytte. Så hva gjør man da? Jo man løper lettere hysterisk opp trappene til mor for å låne den store grillhansken. Den som brukes når man skal legge i peisen, den ville nok gjøre nytten.

Hummeren skulle kokes enten den ville eller ikke. Og slik gikk det til at femti hummere skiftet farge fra sort til rød i garasjen. Lillebror hadde også fått sin normale hudfarge tilbake, en farge som kler ham mye bedre en den gustne grønne. Med full stim på kjelen, timer og stoppeklokke satt vi der på hver vår pinnestol tre mann i tallet og var riktig så fornøyde med oss selv. Det ble julehummer også i år og den skal nytes med både glede og savn.

image

Hvordan koke hummer

50g salt pr. liter vann
1ss sukker pr. liter vann
Pluss en god neve salt til ære for hummeren og en for gryta.
Hummeren kokes i 12-16 minutter alt etter størrelsen.
Vannet skal fosskoke når hummeren legges i.

Håper det faller i smak.

– fru Haaland

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s