Mormors krokankake.

Skal du bake bare en kake i hele ditt liv, må det bli denne.  Ingen over ingen ved siden av ifølge undertegnede.

Egentlig er jeg ingen kakemons, men denne kaken strekker jeg meg langt for. Krokankake har vært en favoritt hos meg  så lenge jeg kan huske, og jeg tror det er flere med meg som setter den svært høyt. Topplisten min over de beste kakene jeg vet om er ikke lang, teller bare fire kaker. Rangert på denne måten: Mormors Krokankake, Mokkakake i fra Thorsen’s konditori, Mammas Sjokoladekake og til slutt Napoleonskake også i fra Thorsen’s konditori. Håpet er å kunne presentere alle disse kakene på bloggen, om enn ikke så brått.

Krokankake er ikke det enkleste du kan gi deg i kast med, men her får du virkelig igjen for innsatsen når kakenen skal fortæres. Oppskriften som følger er min mormor’s så ta godt vare på den.

Krokankake

4stk egg
120g sukker
Kjøres til eggedosis
Bland inn
120g hvetemel
1ts bakepulver
Stekes på ca 160-180 grader i ca 30-40 min.

Smørkrem
250g smør
125g sukker
Piskes kvitt
Bland forsiktig inn 0,5dl lunket vann

Vanilje krem
4stk eggeplommer
0,5l h-melk
25g maisenna
1stk vaniljestang
125g sukker

Kok opp melk med vaniljestang .
Bland eggeplommer sukker og maisenna i en skål, slå over litt av den varme melken og bland. Tøm så alt over i gryten og varm opp til det tykner.

Begge kremene må ha samme temperatur før de kan blandes.

Krokan
50g smør smeltes i panna
Tilsett så 125g hakkede mandler og 250g sukker. Smelt dette til krokan, tøm dette ut på et smurt stekebrett, når det er blitt kaldt knuses dette i kjøkkenmaskinen.

Del kaken i 3 deler og dynk med melk smør kremen på og strø krokan over begge lag.
Smør krem over hele kake og døtt på med krokan.

Får du krokan til overs kan du jo lage nydelig hjemmelaget krokanis. Det finner du oppskrift på her. 

image

Håper den faller i smak

– fru Haaland

 

29 kommentarer om “Mormors krokankake.”

  1. Då e krokankakå bakt og behørigt servert i min mors bursdag i dag. Den blei supergoe – og masse skryt fra gjestene blei det på meg og fruhaaland😀👍

    Liker

  2. Holder på å lage den nå, men sukkerbunnen min er så tynn. Går ikke ann p dele i 3 deler. Ka har eg gjort galt?

    Liker

    1. Ja den må oppbevares i kjøleskap, men bør tas ut en stund før den skal spises. Det er ikke en kake som står seg allverdens med tid, men noen dager går nok greit. Uten tvil er den aller best nylaget. 🙂

      Liker

  3. Laget kaken i går. Fantastisk god kake, men synes det er lite smak på kremen. Hva kan jeg ha mere av for å få smak.

    Liker

  4. Hei! Min krem ble litt kornete, men god på smak. Kan det komme av at det kanskje ikke var helt lik temperatur på de når jeg blandet de?

    Liker

  5. Takk for oppskrift! Er gjerne vanlig å bruke 6 egg til et sukkerbrød i 26cm form, i alle fall hvis det skal bli høyt nok til å kunne deles i tre? Kommer jo litt ann på hvor store eggene er også da.

    Liker

  6. Hei. Jeg er fra Haugesund, og husker at min mor pleide å kjøpe en kake som ligner veldig på denne. Husker ikke hva damen het, men tror hun bakte den privat. Tror du det kan ha vært din bestemor som bakte? Har prøvd i årevis å finne en kake som har vært tilnærmet lik, men nei, det har ikke vært mulig. Er det samme kake som jeg husker fra min barndom, smaker den himmelsk.❤️

    Liker

    1. Hei Inger Elise. Din mor har nok kjøpt kaken av fru Høynes. Hun var min mormors venninne og kaken er den samme og ja den smaker himmelsk.
      Mvh.Gunn

      Liker

Legg igjen en kommentar