Halvgrove brød med sirup.

brød

Bare halvgrovt tenker du, i disse dager når brød  ikke kan bli grovt nok. Da vil jeg bare si at et hvilket som helst hjemmelaget brød slår det groveste industribakte brødet  ned i sokkene. Så min oppfordring er klar,hiv deg rundt og bak brød. Nyttårsforsettet for 2015 var å lære meg å bake brød. Og jeg kan fortelle deg en ting, vi har spist så mange rare, harde, smulete og dårlige brød dette året at det er nesten til å gråte over. Men man lærer av sine feil, i det siste har vi spist vanvittigt gode brød ( så pass må det være lov å skryte av seg selv )

Denne brød oppskriften kommer fra et bakeri på Buøy utenfor Stavanger funnet i bladet Bake. Jeg har selvfølgelig gjort noen små forandringer  på oppskriften slik at den passer bedre for meg og mit bruk.

Grovbrød med sirup

500g grov rug
200g fin rug
35g salt
12dl vann
Bland og la stå i en 1/2 time

Så har du resten oppi, trenger ikke løse opp gjæren i væske plopper bare alt oppi og smøret til slutt i biter

1500g hvetemel
1,1/2dl mørk sirup
12g gjær
100g mykt smør i biter
Alt eltes godt ca 10 min
Sett til heving lenge

Hvelv deigen på bordet og del i 4 emner, la de hvile i ca 5 min før du baker ut til brød.
Pensle med smeltet smør mellom emnene
Etterhev i kjøleskapet over natten
Pensle med vann og stek på 240 grader i 10-15 minutter senk temp til 180 grader og stek videre i 40-45 minutter.

Jeg bruker langpanne til dette brødet

Her finner du et lite utvalg av forskjellig brødbakst om du har lyst å prøve.

20160925_131703

Håper det faller i smak

– fru Haaland

Reklame

54 kommentarer om “Halvgrove brød med sirup.”

  1. Enig med kommentaren over både om at dette er det beste brødet, men også at steketiden bør heves til 50-55 min. Pleier å la dem stå i ca 12 min på 240 grader skrur så ned temperaturen til 180 og lar de stå i 40-45 min til da blir de perfekte og slik jeg husker brødene til moren min ble når jeg var liten og de var gode altså.

   Liker

   1. Så hyggelig å høre Simone, tusen takk for en fin tilbakemelding. Skal gå inn på oppskriften å forlenge stek -tiden. 😊

    Liker

   1. Det er 11-13 gram tørrgjær i hver pose. Jeg bruker vekta til å veie opp ca halvparten av posen.

    Liker

 1. Har laga brøda 1 gang og knall gode ☺ Men lurte på noko når eg laga dei. Hever du dei 2 ganger? Blei usikker på det. (Eg gjorde det) Kor lenge hever du dei viss ja før du tar dei i kjøleskapet og kor lenge må dei minimum stå der? Går det ann å lage dei uten å ha dei i kjøleskapet? Tar veldig plass og må då «ommøblere» 😉
  Mine stod mykje lenger i ovnen for å bli steikt. Var flotte og høye då dei kom ut, men «faller sammen/ blir meir kompakt etterpå. Veit du kvifor og kva eg evt kan gjør for å unngå det?
  Tusen takk for god oppskrift ☺

  Liker

  1. Hei Gunn Synnøve, jeg hever brøddeigen en gang i romtemperatur baker ut til brød og hever de over natten i kjøleskapet. Du kan også bruke 1,5l brødformer til brødene så blir de lettere å plassere i kjøleskapet. Du kan selvfølgelig heve de på vanlig måte, to ganger i romtemperatur men da må du doble gjærmengden. Faller de sammen etter steking kan det tyde på at de er litt for lite stekt. Lykke til med baksten din. 🙂

   Liker

 2. Mhm såg kjempegod ut den oppskriften, så disse må nok prøves ut..men om jeg bruker 1,5 l former blir det 3 el 4 brød av det? Er jo stortsett bare plass til 3 i steikeovnen samtidig! Men kan jo kanskje bruke 2 l former..kan noen gjerne gi en tilbakemld om hva som går, uansett ingen tvil om at hjemmebakt er best!!

  Liker

 3. Hei
  kanskje eit dumr spørsmål. Du skreiv: del deigen i 4 før du baker ut til brød.

  Eg er uviten (sorry). Betyr det å forme ut brød? Du baker det ikkje i dette steget ikkje sant?

  Liker

  1. Hei du, når deigen har hevet første gang tømmer jeg deigen ut på et melet underlag og deler deigen i 4. Lar de 4 emnene ligge i ro i 5 minutter før jeg triller dem ut til brød. Plasserer brødene oppi langpanna og setter dem til etterheving over natten i kjøleskapet.:-)

   Liker

  1. Nei jeg bruker de steketidene og tempraturene som er oppgitt uansett kjøleskapskald eller romtempratur Christiffer. 🙂

   Liker

 4. Hva kan det komme av at brødene har fallt ned i formen i løpet av natten? Forhevet i 4 timer så satte jeg de i kjøleskapet i natt,nå er de flate…

  Liker

  1. Det har jeg aldri opplevd så jeg vet ikke om jeg kan gi deg noe godt svar på det. Kan det være at deigen var for løs Wenche.

   Liker

  1. Hei Therese det kan jeg dessverre ikke svare på for det har jeg ikke opplevd, men jeg pleier å la brødene stå på kjøkkenbenken ca. 1 time før jeg steker dem.

   Liker

 5. Jeg gjorde et forsøk etter å ha satt en slik deig. Forsøket gikk ut på å sette en halv deig til. Denne formet jeg til rundstykker med samme framgangsmåte som brødene unntatt at jeg penslet de ikke med vann. Stekte de på ca 225 grader i muligens 15 min (glemte å se på klokka) midt i ovnen. Kjølte de på rist med vått håndkle over. Resultatet ble et brett med 20 helt fantastiske, myke, saftige rundstykker. En annen gang setter jeg kanskje en hel deig og får 2 brett, altså 40 rundstykker.

  Brødene prøver jeg ulike melblandinger og får gjerne enda litt grovere brød. Jeg har ofte linfrø og solsikkekjerner i fordeigen. Jeg fikk også veldig bra resultat på brødene denne gangen. Junior var våken i 4-tida, da tok jeg de ut fra kjøleskapet og de stod til ca halv 10 før jeg stekte de.

  Liker

 6. Disse må jeg prøve. Elter du for hånd eller med maskin? Min Kitchen Aid greier ikke så stor deig. Hvilken maskin bruker du?

  Liker

 7. Ønsker å bake med denne oppskriften men Baker med siktet spelt og grov spelt. Hvordan blir mengdeforholdene da? Bruke rug itillegg ?

  Liker

 8. Ønsker å bake med denne oppskriften men Baker med siktet spelt og grov spelt. Hvordan blir mengdeforholdene da? Bruke rug itillegg ?

  Liker

 9. Hei fru Haaland 🙂

  Nå har jeg laget denne brødoppskriften fra deg en hel rekke ganger og prøvd meg litt frem, og det jeg stusset litt over var at det bare var 12 gram gjær på ei så stor deig? Stemmer det? Jeg lagde dette brødet slik det skal gjøres ( altså over to dager) og synes ikke det blei noe suksess, men så tenkte jeg at jeg bruke litt mer gjør så jeg brukte ei halv pakke med gjær, men det tok joEVIGHETER for at det hevet seg både med lite gjær og med ei halv pakke med gjør. Så tengte jeg skulle prøve med ei hel pakke gjær og se om den hevet seg mer da og det gjorde den, hevde seg fort og mye, så jeg bruker en hel pakke gjær jeg i denne deigen og så er jeg enig med de andre her om steketiden. Jeg steker brødene på 240 grader i 15 min og skrur ned til 180 grader g fortsetter og steke de i 45- 50 minutter og brødene blir perfekt 😀 DET eneste jeg gjør forskjell er at jeg steker brødene i former i stedet for i langpanne og synes brødene blir høyere og luftigere 🙂

  Ungene her i heimen er IKKE glad ibrødmat, men når de får av dette brødet så spiser de godt når de først får brød og det liker mora og se at jentene spiser brødet som jeg lager 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s